op reis
schotland
ijsland
noorwegen
uitjesineigenland

Naar Noorwegen

Noorwegen is het meest westelijk gelegen land van Scandinavië, waar ook Zweden en Finland toe behoren.

Runde is een prachtig eiland aan de westkust van Noorwegen. Om precies te zijn ten zuidwesten van het stadje Ålesund in de provincie Møre og Romsdal. Het kleine eiland heeft tweehonderd inwoners, een dorp, een camping en honderdduizenden zeevogels in de zomermaanden. Het aantal broedparen van de papegaaiduiker schatten de eilandbewoners op 100.000. Runde heeft ook de grootste kolonie Jan-van-genten van Noorwegen.

Je kunt vanaf de camping zo de vogelkliffen op wandelen. Vanaf half mei tot eind juli ontmoet je dan vast en zeker de papegaaiduikers en de andere zeevogels van Runde.

Nog een aardig weetje: Op 8 maart 1725 verging vlakbij Runde tijdens een storm de Akerendam, een schip van de Nederlandse Verenigde Oostindische Compagnie. Het VOC-schip had op 19 januari van dat jaar samen met twee andere schepen Texel verlaten met Batavia als bestemming. Omdat er een grote schat aan munten aan boord was, is meerdere malen geprobeerd het wrak te vinden. Sportduikers slaagden er in 1972 in een groot deel van de lading naar boven te halen.