natuurgeheimen
ochtendmist
gletsjertafel
meer geheimen

De redding van de jonge papegaaiduikers

Op Heimaey, een klein eiland ten zuiden van IJsland, blijft het in juni ook 's nachts licht. Maar in augustus, als de nachten weer terugkeren en 's avonds de schemer in het dorp valt, gebeurt er nog iets heel bijzonders. De kinderen komen dan als op commando hun huizen uit. In hun hand dragen ze elk een kartonnen doos. Ze kijken naar de lucht en naar de grond. Luisteren ook. Vangen het geluid op van naderend gefladder. Waarom doen zij zo?

Zij gaan op zoek naar verdwaalde jonge papegaaiduikers. In augustus verlaten de jongen hun nestholen bovenop de kliffen rondom het eiland, om met hun ouders naar zee te gaan en warmere oorden op te zoeken. Maar op Heimaey gaat dat mis. Ieder jaar in augustus vliegen de jonge zeevogels in plaats van naar zee per ongeluk naar het dorp, waar ze op de weg en in tuintjes terechtkomen. Daar is vervolgens te weinig wind om op te stijgen en weg te vliegen.

Gelukkig helpen de IJslandse kinderen de hulpeloze jonge papegaaiduikers. Ze rapen ze voorzichtig op, aaien ze even en stoppen ze dan in hun kartonnen doos. De volgende ochtend laten ze de jongen weer vrij op het strand. Vanaf daar kunnen de jonge papegaaiduikers wel gemakkelijk opvliegen en weer op zoek gaan naar hun ouders.

Dit bijzondere gegeven vormt het ware begin van een heel bijzondere vriendschap tussen een meisje en een jonge papegaaiduiker, Willie en Puff. De boekenreeks 'Willie & Puff van Noordeiland' staat bol van hun avonturen en reizen. Waarom de jonge papegaaiduikers elk jaar opnieuw de verkeerde kant op vliegen, verklapt schrijver Jules in hoofdstuk 1 van het eerste deel van Willie & Puff: De Tijdspiegel.