saro's loep
over planten
over dieren
meer weetjes
recept van de maand

Het Schrijvertje

Willie en Puff ontmoeten in de woestijn echte woestijnkevers. Maar in Nederland zijn er weer heel andere kevers. Het Lieveheersbeestje ken je, maar ken je ook het Schrijvertje?

Deze 5 tot 6 millimeter lange, glanzende zwarte kevertjes komen voor in sloten, meren en vennen, in stromend water komt de kever niet voor. De dekschilden hebben vele kleine rijen lichtere puntjes, de poten zijn roodachtig tot geel, en de middelste en achterste poten zijn roeispaanachtig om beter mee te zwemmen. De voorpoten zijn lang en doen dienst als grijporgaan. Opmerkelijk zijn de twee-delige ogen: het bovenste deel kijkt boven water uit naar prooien en houdt vijanden als vogels in de gaten, het onderste deel kijkt onder water om in de gaten te houden of er geen hongerige vissen aan komen zwemmen.

Het Schrijvertje kan goed zwemmen, zowel op het wateroppervlak als onder water. De kever maakt boven water draaiende, lus-achtige zigzagbewegingen. Net als schrijver Jules op papier doet. In geval van nood kan de kever ook nog vliegen, maar dat doet hij zelden. In het voorjaar zet de kever eitjes af in lange eisnoeren die bijvoorbeeld aan waterplanten worden vastgezet. De larven die uit de eitjes komen zijn wormachtig. Vlak voordat ze verpoppen, kruipt elke larve op planten die boven het water uitsteken en spint daar een cocon. Deze komt uit rond de herfst, en in dit jaargetijde zijn de Schrijvertjes dan ook het meest te zien!

Papegaaiduikers

In mijn boek is van alles te lezen over papegaaiduikers. En kijk ook eens op www.jeugdbieb.nl Veel plezier!

 

 

 

 Binnenkort komen meer dieren aan bod. Tot dan!