saro's loep
over planten
over dieren
meer weetjes
recept van de maand

Herfsttijloos is stijlvol!

Vanaf eind augustus tot begin november zie je deze bloemen met hun rare naam schitterend bloeien in het wild en in de tuinen. Vind je ook niet dat ze sprekend op krokussen lijken?

Ik noem ze herfstkrokussen, omdat ze nu bloeien en net als krokussen een knolgewas zijn. Ongeveer tien centimeter onder de grond zitten de knollen verstopt, waaruit de stengel en mooie roze bloemen komen. Je kunt ze trouwens nu weer volop kopen bij bloemenwinkels en plantenkwekers.

Overal paddestoelen

De zomer is bijna voorbij, de herfst komt eraan. Maar we willen nog niet naar binnen, nee toch! Lekker een herfstwandeling maken en mooie gekleurde bladeren verzamelen. Of uitkijken naar kleurige paddestoelen, want die zijn er in het najaar weer volop. Ga met je ouders eens het bos in en ga op zoek naar bijvoorbeeld een Vliegenzwam. Op de foto kun je zien hoe een Vliegenzwam eruitziet, dan weet je waar je naar moet uitkijken. En wie weet ontdek je ook nog andere soorten! Kijken mag maar aanraken niet, want de meeste paddestoelen zijn giftig. Veel plezier met speuren!

Wat is een paddestoel eigenlijk? Het is het vruchtlichaam van schimmeldraden die verborgen zitten onder de grond of in dood hout. Schimmeldraden zijn vaak erg lang en vertakt. Ze leven van afgevallen bladeren en afgestorven takken. Uit de schimmeldraden groeien de vruchtlichamen, de paddestoelen dus. Ze zijn er zoals je vast weet in de mooiste vormen en kleuren. In de hoed van elke paddestoel zitten piepkleine zaadjes verstopt, die sporen worden genoemd. Als die losraken van de paddestoel, worden ze door de wind meegevoerd. Komen ze dan op een geschikte plek terecht, dan groeien ze uit tot nieuwe schimmeldraden. En daar groeien weer nieuwe paddestoelen uit!